27 juli, 2022

Nya toppnamnet – Ulrika Gartman Blom

Moderaterna i Lidköping har valt ett nytt toppnamn, Ulrika Gartman Blom, då det är många som är
nyfikna på henne har vi ställt några frågor till henne.
 
Hur känns det att ta över som Moderaternas ledare i Lidköping?
– Det känns fantastiskt roligt, men det är också en stor utmaning som ligger framför mig. Jag har aldrig tänkt bli kommunalråd men det känns toppen att jag har många kompetenta partikollegor med mig i laget. Jag är ju en riktig lagspelare så hoppas kunna lyfta lagspelet ytterligare.
 
Din bakgrund är att du började arbeta som konditor efter gymnasiet för att sedan bli industriarbetare innan du blev småföretagare, vad tror du din erfarenhet kan tillföra för Lidköping?
– Jag tror att min bakgrund som ”vanlig Lidköpingsbo” kan tillföra mycket förståelse för
hur det är att leva och bo i Lidköping. Mycket är bra i Lidköping men mycket måste bli bättre. Vi behöver öka tryggheten, se till att alla elever klarar skolan och pojkar och flickor ska ges samma möjligheter i livet.
 
En av Lidköpings största utmaningar är att förbättra näringslivsklimatet i Lidköping, vad tänker du om det?
– Eftersom jag själv har en mångårig bakgrund som företagare är näringslivsfrågor självklart något jag brinner extra mycket för. Jag skäms över att Lidköping har ett av Sveriges sämsta näringslivsklimat. Jag vill göra mer framför allt för att främja småföretagandet och kvinnors företagande. Det ska vara lätt att driva företag i
Lidköping, och då gäller det att företagare har möjlighet till god service i kontakten med de kommunens förvaltning.
 
Vad skulle du vilja ändra på en strategisk nivå i kommunen?
– Samhällsplaneringen som idag utreder mycket men inte kommer till skott och inte är samordnad. Vi måste börja gå från ord till handling. Jag vill dubblera bostadsbyggande i Lidköping och jag vill arbeta för att vi ska få till ett mer levande centrum.
 
Du är sedan länge mycket engagerad i Lidköpings idrottsliv och är det något du skulle vilja ändra där?
– Våra föreningar är motorn i Lidköpings kultur- och fritidsliv och de gör ett fantastiskt arbete. Vi behöver förbättra samarbetet mellan kommunen och föreningarna och vi behöver också se över förutsättningarna för föreningslivet. Det behöver bli mer rättvist än idag.
 
Sist men inte minst, samhället står inför stora klimatutmaningar och vi undrar vad du tänker att Lidköpings roll är i detta?
– Jag vill kraftigt öka tempot i klimatomställningen. Vi ska bedriva en politik där vi både minskar utsläppen och skapar många nya gröna jobb. Ett första viktigt steg är att börja göra ett årligt klimatbokslut. Jag vill t.ex. se fler laddstolpar i Lidköping och jag vill att vi arbetar mer aktivt för att locka gröna företag till vår kommun.

Ta ställning och dela artikeln